Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio.
Skåne

Fler lägenheter till hemlösa

1:53 min

Under sommaren har Malmö stad - enligt modellen bostad först - fått tillgång till fler lägenheter för stadens hemlösa. Det innebär att människor i hemlöshet FÖRST får en bostad för att därifrån få hjälp med sina problem.

– Det har kommit in sex stycken nya lägenheter så i augusti kommer det vara 12 personer i programmet vilket vi är jätteglada för, säger Carina Levin, socionom på "Bostad först"-teamet i Malmö.

I augusti räknar Malmö stad med att sammanlagt tolv personer får en egen lägenhet. Målet var 20, vilket Carina Levin tror är svårt att uppnå innan årets slut. Alla utom en, som själv ville flytta, bor kvar i sina lägenheter efter att de flyttade in förra hösten.

"Bostad först" är i princip motsatsen till systemet med bostadstrappor som mångata kommuner använder sig och som inte har minskat hemlösheten. Tanken med trapporna är att någon måste bevisa att den klarar av att sköta sig i olika former av stödboenden innan personen får flytta in i en egen lägenhet. Återfall i missbruk leder till att personen får börja om. "Bostad först" bygger på att bostaden är en rättighet frikopplad från krav på drogfrihet.

-- Om missbruket gör att man ställer till det har vi ett bekymmer men vi ställer inga krav på drogfrihet.

Helsingborg har prövat "Bostad först" i tre år. Åttio procent av de tidigare hemlösa bor kvar i sina lägenheter och därför ska systemet bli permanent från och med nästa år. Carina Levin på teamet i Malmö menar att de goda resultaten gör att det är enklare att få fastighetsbolagens förtroende, men samtidigt är behovet av lägenheter fortfarande stort.

– Vi önskar ju såklart att fler hyresvärdar kan tänka sig att lämna lägenheter till oss, det är klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista