I studien hade fler äldre med blodbrist utvecklat symtom på demens. Foto: Scanpix.

Blodbrist kan leda till demens

1:34 min

Blodbrist har tidigare varit känt för att göra sjukdomar värre. Nu verkar det som att det också kan leda till demens.

Blodbrist är brist på röda blodkroppar i blodet och förekommer ofta i kombination med andra sjukdomar. Äldre personer drabbas ofta.

– Blodbrist betyder mer för hälsa och välmående, än man trodde förr. I vissa sjukdomar ökar även risken för död, säger Gunnar Birgegård, nyligen pensionerad professor i medicin som själv har forskat på blodsjukdomar.

På senare år har det kommit flera studier som visar att blodbrist ger sämre prognoser vid vissa sjukdomar. Bland annat är risken att dö av kronisk hjärtsvikt större vid blodbrist.

I den nya studien som publiceras i tidskriften Neurology mätte forskarna blodvärdet på 2500 amerikaner över 65 år. Elva år senare följdes resultaten upp för att se vilka som hade drabbats av demens. De med blodbrist löpte 40 procent större risk att få en demenssjukdom.

Gunnar Birgegård tycker det finns en hel del problem i studien. Bland annat så har forskarna inte tittat på järnhalter eller på hur långvarig blodbristen var. Det gör att det inte går att säga att blodbristen verkligen leder till demens. I stället kan generellt dålig hälsa först ha orsakat blodbrist och sedan demens.

Trots det tycker Gunnar Birgegård att studien är intressant. Enligt honom har blodbrist länge varit förbisett.

Man har på något sätt vant sig vid att vid många kroniska sjukdomar är lite blodbrist inget att bry sig om.

Referens:
Hong et al. Anemia and risk of dementia in older adults. Neurology Juli 2013. doi:10.1212/WNL.0b013e31829e701d

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista