Hörby

Ekobonden: "Vi betalar med kunskap"

3:06 min

Att bo på en ekologisk bondgård och lära sig hur det går till i utbyte mot sin svett blir allt populärare. På Bokelundsgården söder om Hörby har det varit fullt tryck hela sommaren.

– Det är bra att jobba ute. Jag älskar djur och här får jag också möta människor från hela världen. Man kan ju wwoofa i Tyskland också, men det är inte samma sak, säger Ben Albrecht från tyska Sachsen.

Han har varit i Sverige och wwoofat i sju månader - och wwoofing blir allt vanligare. Det startade i Storbritannien 1971 och det finns i dag över 160 gårdar spridda i hela Sverige.

Johan Widing driver Bokeslundsgården tillsammans med Linnea Widing. De är ekobönder och värdpar för både Ben Albrecht och alla andra som kommer till gården för att hjälpa till med det dagliga arbetet.

För egen del lär de sig också mycket.

– Man får mycket influenser utifrån och vi lär oss att det inte finns ett enda sätt att odla ekologiskt på. Jag är ganska läskad själv att komma iväg.

På sommaren kommer flera ansökningar om dagen till Bokeslundsgården - det är allt fler som vill lära sig ekologiskt lantbruk. Just nu försöker de städa ur ladugården för vintersäsongen. Det är hårt arbete som inte betalas i pengar, men lönen kan vara värd så mycket mer.

– Här får du kunskap i utbyte mot att du är här och hjälper till, säger Johan Widing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista