1 av 2
Foto: Anna Falk/Sveriges Radio.
2 av 2
Kyrkoherde Anna Aldén. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio.
Malmö

Församlingen som går mot trenden

3:58 min

Runt om i Sverige sjunker antalet besökare och medlemmar i Svenska kyrkan. Men så är det inte i Västra Skrävlinges församling på Rosengård i Malmö. Deras medlemmar har bara blivit mer och mer aktiva.

– Det är ganska naturligt att vi blir färre i Svenska kyrkan. Vi lever i ett helt annat samhälle idag men massa olika kulturer och religioner. Jag tror att vi kan ha lika mycket tillit men man ska förstå att vi inte lever i samma Sverige idag som på 50-talet, säger Ann Aldén, kyrkohede i Västra Skrävlinge församling.

De flesta församlingar visar upp statistik på sjunkande antal medlemmar och ett sjunkande antal besökare. Men så är det inte i Västra Skrävlinge.

I området är det visserligen bara 13 procent som tillhör Svenska kyrkan, men ändå är det många väljer att vara aktiva.

– Här är det stor acceptans för att vara religiös. Det är inget märkligt och det smittar av sig.

Hos församlingen har man satsat hårt på ett fåtal verksamheter, andra har man lagt ner helt och hållet.

Att vara en en liten församling bland andra stora församlingar har lätt till ett annat arbetssätt.

– Kyrkan har vant sig vid att göra saker för andra. Vi som är så små kan inte göra så mycket för andra. Men vi har upptäckt att när vi börjar göra saker med andra så finns oändliga möjligheter, säger kyrkohede Ann Aldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista