"Pärmarna måste lämnas ut"

Tidningen Sydsvenskan gör fel när de vägrar att lämna ut pärmarna med MKB:s så kallade svarta lista över oönskade hyresgäster till åklagaren. Om pärmarna stulits, som MKB hävdar, så har Sydsvenskan ingen rätt att behålla dem.

– Ingen person, journalist eller annan, har ju rätt att behålla något som tillhör någon annan, säger professor Hans Gunnar Axberger, en av Sveriges främsta tryckfrihetsexperter.

MKB hävdar alltså att de två pärmar, som legat till grund för Sydsvenskan avslöjande av MKB:s svarta listor, stulits från MKB. Nu vill både MKB och åklagaren Mats Svensson, som utreder bostadsföretagets kränkande registrering, att Sydsvenskan ska lämna ifrån sig pärmarna.

Sydsvenskan vägrar och hänvisar till det så kallade källskyddet, som hindrar journalister från att avslöja sina källor.

– Skulle man använda materialet för att efterforska vem som har lämnat uppgifterna till pressen, då har jag begått ett grundlagsbrott, säger Peter Melin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sydsvenskan.

Är pärmarna stulna, så skyddas de inte av den tryckfrihetsförordning som Peter Melin hänvisar till, hävdar både Hans Gunnar Axberger och Bengt Lundell, lektor i offentlig rätt vid Lunds universitet.

– Det är ett brott som kan utredas som vilket brott som helst. Jag tror att det finns stora chanser att åklagaren lyckas med det här, säger Bengt Lundell.