Syra grönsaker är den enda konserveringsformen som höjer näringsvärdet, enligt Jenny Neikell. Foto: Dajana Kovacevic/SR
Skåne Direkt

Surtanten: "Vi är så himla lata"

Niekell: "Mer näring med syrning"
4:44 min

Den gamla metoden att syra grönsaker håller på att bli populär igen, precis som surdegsbakandet. Jenny Neikell har gjort sin hobby att syra grönsaker till ett heltidsjobb.

Hon kallar sig själv för surtanten och tycker att syra grönsaker är en konstart.

Men varför har denna konserveringsmetod varit bortglömd så länge?

– För att vi är så himla lata och för att vi fått andra konserveringsmetoder som att salta och frysa, säger Jenny Neikell.

Att syra grönsaker är den enda konserveringsmetoden som höjer näringsvärdet, enligt Jenny Neikell.

Att förvandla vitkål till surkål tar tid. Först ska surkålen stampas, sedan ska den ligga i en hink tillsammans med salt, äpple och kummin i några veckor. Efter det ska den mogna 6-8 veckor i kylen. Därefter är den klar att ätas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".