Foto: Tor Johnsson/Scanpix
Malmö

Dina föräldrars bakgrund påverkar din framtid

1:28 min

Rekordmånga har sökt till högskolan i höst. Men hur mycket ens föräldrar har pluggat påverkar allt mer vilket val man tar. Malmö försöker nå ut till de unga som är osäkra på om de kommer lyckas i högskolan.

– Om man tänker sig att någon växer upp i ett sammanhang där nästan ingen som man känner har gått på universitet och folk runt en är arbetslösa. Det kan också finnas en känsla av hopplöshet, då kan den smitta av sig på hur man ser på sig själv och sina möjligheter.

Philip Lalander är en av arrangörerna bakom Sommarakademin i Malmö - här anordnas samtal, seminarier och workshops tillsammans med olika nätverk och organisationer för att nå ut till och förstå unga som inte söker sig till högskolan av olika anledningar. En av deltagarna, Susana Mejia, tror att det handlar om att skapa möten.

– Det handlar om att finnas där ja, absolut. Att träffa dem, att informera, att göra saker med dem, att visa dem att det finns andra vägar. Att försöka vara en god förebild för dem.

Bland högskolenybörjarna är det fler som har högutbildade föräldrar i förhållande till hur många de är i Sverige, samtidigt som de med lågutbildade föräldrar är underrepresenterade. Den klyftan har vuxit de senaste tio åren, enligt en rapport från Universitetskanslerämbetet. Risken är att det sprider sig till nästa generation, säger Philip Lalander. Diana Sangin från organisationen Rörelsen Gatans röst & ansikte beskriver det som en ond cirkel.

– Andra tycker så, så tycker de också det, och sen så fortsätter det så. Våga riskera grejer, alltså man ska göra det man själv vill.

Samtidigt blir det allt svårare att komma in på högskolan, för studieplatserna har minskat kraftigt de senaste åren och kommer fortsätta göra det, enligt riksdagens utredningstjänst. Philip Lalander tror att det kommer stänga ute många, nu när ungdomsarbetslösheten är så stor.

– Givetvis vore det bättre om statsmakterna gav mer pengar och istället ökade antalet utbildningsplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista