1 av 2
Tom Degerman och kompisen Marcus, Hofterups scoutkår gör en afrikansk fotboll. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Lägerchef Stefan Olsson. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Gyllebo

Scouter reser jorden runt på Österlen

1:18 min

De 1 500 barn som tagit sig till scoutlägret vid Gyllebosjön den här veckan gör en resa jorden runt. Skånska fungerar världen över men maten smakar annorlunda.

Lägerchefen Stefan Olsson, St Olofs scoukår fick nämligen en idé till upplägg efter den världsscoutjamboree som hölls i Kristianstad 2011.

– Världen kom till oss då, nu ska barnen ut till dem.

1 500 scouter har alltså samlats på distriktsläger i skogen vid Gyllebosjön på Österlen. Men tittar man på kartan över lägret så rör sig barnen mellan Afrika, Asien, Amerika och Europa.

Varje dag provar man på aktiviteter hämtade från den världsdel man råkar befinna sig i just då. Vi kliver in i Afrika.

– Vi gör en afrikansk fotboll, säger Tom Degerman från Hofterups scoutkår och visar hur skräp som tidningspapper, plaspåsar och snören bakas ihop till en boll.

– Den kommer nog fungera fint eftersom det är väl så här man gör fotbollar i Afrika.

Favoritkontinenten för Tom och hans kompis Marcus hittills är Nordamerika - för där fick man hamburgare. Det blir nämligen olika mat beroende på vilken världsdel man råkar befinna sig i. I Afrika blir dagens efterrätt djungelbanan.

70 funktionärer arbetar med lägret och Stefan Olsson har planerat det i två år.

Och passet kommer vittna om att man är världsvan när man kommer hem för alla 61 kårer har gjort sina egna stämplar - och barnen har varsit pass som de samlar dem i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista