Sascha Fülscher. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges radio
Morgon i P4

Måsfilmaren: "Jag vill visa hur vi påverkar djuren"

4:24 min

Får många är måsar ett vidrigt djur som skränar och skräpar ner. Dokumentärfilmaren Sascha Fülscher vill skildra att det egentligen är människan som förändrat livet för måsarna. Nu blir det en film.

Sascha Fülscher är på Ribersborgs strand och filmar. Just i dag är måsarna ganska frånvarande. Augusti månad är fjäderskrudsbyte för fåglarna och då blir de också lugnare. 

– Jag gillar att tänka på hur djur tänker, så det handlar om att ställa frågan hur vi påverkar vår omvärld. Att tittaren ska få en inblick i hur vi förändrar livssituationen för de djur som bor omkring oss, säger hon.

Hon har genom att filma på tak, på marken och med hjälp av en minihelikopter försökt komma nära måsarna.

-- Och se hur de tittar på oss. Det hörs mycket ljud från staden, som bilar och även fragment av samtal. Måsarna hör ju oss även om de inte förstår vad vi säger.

Att vi upplever måsar som stadsboende djur beror på att det inte finns så mycket andra ytor där de kan bo.

– Runt Malmö är få strandytor obebodda. I staden finns också mycket mat och de kan bo på taken där inte rävar kan ta deras ungar, förklarar Sascha Fülscher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista