Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Malmö

Väktare tvingas användas på LSS-boende

"Av olika dåliga lösningar är detta den bästa"
1:37 min

Ett LSS-boende i Malmö har själva lex Sara -anmält sig efter att en boende vid en flytt blivit så stressad att han blivit våldsam. Situationen blev så allvarlig att en säkerhetsvakt tillkallades som sen förra veckan finns på plats för att få bukt med situationen.

– Han blev våldsam mot personalen. Det är inga allvarliga personskador men det blev våldsamt och även materiella skador hos en av de andra som bor där, säger Lena Nyström, tillförordnad avdelningschef på socialförvaltningen.

Det var för en vecka sedan när mannen skulle flyttas till ett nytt boende eftersom det gamla skulle läggas ner som oroligheterna började.

Trots att personalen noggrant förberett och planerat flytten visade det sig inte vara tillräckligt men vad det var som blev fel är fortfarande oklart.

– Det är för tidigt att säga än. På måndag ska vi sätta oss ner och analysera det som hänt. Det är ju sommar och många semestervikarier är inne och jobbar så vi måste ju titta närmare på varför man valde att flytta den här mannen just nu, säger Lena Nyström.

Nu jobbar socialförvaltningen för fullt för att stärka personalstyrkan så att man så snart som möjligt kan slippa använda sig av säkerhetsvakten. Men tillsvidare är det nödvändigt menar Lena Nyström på socialförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".