1 av 2
Maryam Elouta. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges radio
2 av 2
Pimienta roja, harissa, kafta. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges radio
FM

"Vad är det bästa med alla kulturer - om inte maten?"

"Du ser på vad som växer var någon är ifrån"
2:45 min

Kolonilotterna i Rosengård har något från jordens alla hörn. Kryddguidningarna som hålls där har blivit väldigt populära och syftet är att visa världens kulturer från sina bästa sidor.

Maryam Elouta är guide och håller i kryddvandringar på Rosengård. Hon berättar att trots att många kryddor och örter är vanliga i många kulturer så går de framförallt att få tag på i Rosengårds koloniområde och inte i vanliga mataffärer. Ett sådant exempel är rashad.

– Rashad är en grön växt som påminner om persilja till utseendet men smakmässigt mer som mild ruccola. Det är otroligt gott i sallader eller bara till maten, om du har till exempel en lunchkorv.

Lotterna på koloniområdet ser helt olika ut.

– Du kan verkligen se var den som har lotten kommer ifrån. Är det mindre och gröna växter som växer är det från Mellanöstern och om det är höga växter som bönor så är det typiskt balkanländerna.

På de guidade kryddvandringarna kommer folk i alla åldrar - men framförallt personer med helsvensk bakgrund.

– De vill se Rosengård på riktigt och inte via medierna. Det är det vi vill förmedla - att Rosengård är ett grönt område. Vi vill få fram det bästa med alla kulturer och vad är det bästa om inte maten? säger Maryam Elouta.

Guide till tre kryddor

Pimienta roja
En relativt stark krydda från Bolivia. Främst används den i Falso Conejo (falsk kanin) som är en gryta utan kanin. 

Kafta
En mild libanesisk krydda men lätt julig smak av kryddnejlika. Kafta är just köttfärs på spett men kryddan används i många kötträtter.

Harissa
En både salt och söt tunisisk blandning. Framförallt används den i risrätter och som brödkrydda, men går att blanda med exempelvis gräddfil och som dipp till grönsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".