Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Hållplatsutrop stör sömn och koncentration

"Hur roligt är det att sitta med hörselskydd när man åker buss?"
1:32 min

Skånetrafiken marknadsför sina bussar och tåg som platser där man kan arbeta, studera eller sova bort en stund. Men hur lätt är det att koncentrera sig eller slappna av när hållplatserna ropas ut högt och ljudligt, på vissa sträckor flera gånger i minuten.

Robert Ljung är lektor i miljöpsykolopgi vid högskolan i Gävle och forskar om hur ljud påverkar koncentrationsförmågan.

– Man ska veta all form av koncentration sker bäst i tystnad. Vi kan ju inte blunda med öron, så alla ljud går in i det mentala systemet.

Utropen skulle kunna vara på vilken buss i Skåne,som helst. På exempelvis sträckorna från Kristianstad till Furuboda, Arkelstorp eller Vittskövle och sker det fler än ett utrop i minuten och på de 86 minuter som en resa ner till Simrishamn tar, sker 43 utrop alltså varannan minut. Att koncentrationen tar stryk, är helt klart, menar Robert Ljung.

 – Hållplatsutropen är ju gjorda för att fånga ens uppmärksamhet, men åker man i en och en halv timme blir det störande och det är ju inte så kul att åka buss med hörselskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".