1 av 2
Lagändringen fick inga stora konsekvenser i Skåne. Foto: Gero Breloer/AP
2 av 2
Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
SKÅNE

Lagändring höjde inte hyrorna

1:32 min

Det blev inga chockhöjda hyror i Malmö och Lund efter lagändringen vid nyår som gett bostadsrättsinnehavare rätt att ta ut betydligt högre hyror än vad som tidigare varit möjligt vid andrahandsuthyrning.

I Malmö och Lund har hyrorna justerats både upp och ner beroende på storlek på lägenheterna. Enligt Hyresgästföreningeningens ordförande Barbro Engman, beror det troligen på att bostadsmarknaden i de båda städerna är relativt tröga.

-- Jag tror det även beror på att de som är på andrahandsmarknaden är ungdomar, de har tillfälliga jobb, svag koppling till arbetsmarknaden och har inte råd att betala efter de regler som regeringen och riksdag beslutat om.

Vad var det ni på hyresgästföreningen befarade med den nya lagen?

-- Hela idén var ju att om man höjer hyrorna så skulle det bli många fler bostadsrätter och det skulle öka utbudet. Därför innebar de nya reglerna att det kunde bli upp till 80 procentiga hyreshöjningar, men det visade sig vara en felbedömning, säger Barbro Engman.

Är det kanske lite för tidigt att dra några slutsatser redan efter sex månader?

– Den enda statiskt som finns just nu är den från Blocket, men det finns ju många andra sajter, så man får lägga lite pussel och se hur det ser ut, säger Barbro Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista