Fler drunknade i år än i fjol. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
SKÅNE

Många drunkningar i helgen

Antalet drunkningar har ökat markant i sommar jämfört med förra året. Bara i helgen dog minst sex personer.

– Det fina vädret är tyvärr en stor orsak, säger Anders Wernersten på Svenska livräddningssällskapet.

Under juli månads första tre veckor drunknade nästan en svensk per dag, de allra flesta män. Augusti startade knappast bättre. I helgen avlöste olyckorna varandra. Minst sex personer drunknade.

– Det fina vädret gör jättemycket, många söker sig till vattnet. Man kan tycka att drunkningarna inte behöver öka med tanke på att det varit väldigt mycket information om hur man ska bete sig, men tyvärr är det så, säger Anders Wernersten.

Tre män drunknade under lördagen. En man i 20-årsåldern hamnade under vattnet vid en gummibåtstävling i centrala Stockholm. En man i 30-årsåldern som deltog i en triathlontävling i västra Blekinge försvann under simningen och återfanns senare död i vattnet. Ytterligare en man drunknade vid Björknäsbadet i Upplands-Bro, norr om Stockholm.

Under söndagen drunknande en man vid Stenboda i Askersund och en äldre kvinna i kanalen i Kristianstad. Sent på söndagskvällen rapporterades en man ha omkommit vid ett bad i Järfälla, norr om Stockholm.

Förutom dödsfallen vårdades en man i 60-årsåldern för svåra skador efter en drunkningsolycka i Skåne. En man i 70-årsåldern saknades efter en simtur på söndagseftermiddagen i en vik utanför Kristinehamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista