Höga utrop stör de som vill arbeta eller vila. Foto: Kasper Dudzik/Skånetrafiken
SKÅNE

Störande utrop kan inte ändras

Skånetrafiken marknadsför sina bussar som en plats för vila och arbete men de höga och regelbundna hållplatsutropen riskerar att störa resenärerna.

– Hållplatsutropen finns för att alla ska kunna åka kollektivt. Ljudnivåerna är anpassad för att höras i alla miljöer, i bullrig stadsmiljö och i lugn skogmiljö. Därför måste det vara en ljudnivå som kan höras i högsta bullernivå, säger Carl Järsberg.

Är inte det ett väldigt stelbent synsätt?

– Nej, systemet är gjort så att vi måste ha en nivå hela tiden. Vi kan inte ändra det, säger Carl Järsberg.

Enligt Carl Järsberg tar man inte hänsyn till om bussen kör i staden eller på landet. Men ljudnivån kan skilja sig beroende på bussens förstärkare och chaufförerna kan ändra volymen några steg upp eller ner. Men flertalet av de busschaufförer som nyheterna har bett om att ändra volymen, har svarat att de inte behärskat systemet.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet men utbildningen finns där och det är upp till trafikföretagen att hålla sina chaufförer à jour, säger Carl Järsberg.

Har ni förståelse för de som tycker det är störande?

– Ja, det är klart jag har full förståelse för det men de måste också ha förståelse för de som inte hör så bra, säger Carl Järsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".