Surfaren Zafer Taylor som flytttat från Bahamas till Billeberga. Foto: Bella Estrela/Sveriges Radio
Billeberga

Surfaren som flyttade hem gillar skånska vågor

2:51 min

Måste man ändra livsstil bara för att man flyttar från Karibien till Landskrona? Absolut inte.

Den skånske artisten Zafer Taylor flyttade hem till Skåne från surfparadiset Barbados. Men han fortsatte sitt surfande, nu i Billeberga.

-Surfing för mig är anledningen till att jag träffat min fru, det är anledningen till att jag gör vad jag gör och hamnat var jag hamnat. Allt, det har verkligen styrt allt för mig.

Varför tror du att det har förändrats och att surfing har blivit så populärt i Sverige?

-Jag vet inte om det handlar om att folk sett det på TV och tyckt att det är coolt eller om det helt enkelt är så att folk äntligen fattat hur bra vågor det finns här i Skåne och att det sedan spridits vidare.

Kan du beskriva hur det är att surfa i Skåne?

-Det är jätte bra, det ända som skiljer sig är väl att vattnet inte är lika salt och att man inte flyter lika mycket. Men det är något som man snabbt vänjer sig vid.

Hur skulle du beskriva surfvärlden i Skåne?

-Den är alltid lite desperat, alla surfare vill ha fler vågor. Här får du släppa precis allt du har när det är vågor för det kan vara vågor två timmar. Då kan man se att det ska vara vågor mellan 1-3 imorgon och då kanske du har planerat att gå till doktorn eller något och då måste man ställa in det. Så är det att surfa i Sverige.

Zafer Taylor kan jämföra hur surfare ser ut i olika världsdelar och han har en väldigt klar bild av den skånske surfaren:

-Han är 1,80 lång, blond, ganska snygg, muskulös, lite mage, gärna två barn, familj, kanske jobbar med IT. Det är en allmänt trevlig kille som har två-tre brädor i bilen. Han är glad och snubblar lite över stenarna när han ska ner till stranden och sen så surfar han lite bredbent och lite stelt, men han är väldigt trevlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista