1 av 2
Niclas Eckhoff fiskar upp ett vattenprov. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
2 av 2
Peter Ander på Gatukontoret vet inte orsaken till de förhöjda bakteriehalterna. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Fler prover ska ge svar om badvattnet i Västra hamnen

5:06 min

För att försöka ta reda på var bakterierna i Västra hamnen kommer ifrån kommer Malmö stad att genomföra prover av badvattnet oftare den närmaste tiden. Det är andra gången på kort tid som man hittar förhöjda halter av tarmbakterier på Sundspromenaden utan att veta var bakterierna kommer ifrån.

– Jag fick höra det idag, min kollega Lydia sa att det var badförbud och att det beror på någon tarmsjukdom så därför kommer inte jag att bada, säger Yvonne Jönsson som sitter på en av bryggorna vid Sundspromenaden.

– Folk säger att det inte är så farligt men man vet ju inte vad det är så därför avvaktar man. Man får åka till Falsterbo strand istället, säger Lydia Sseruwagi.

Bara några tiotal meter bort står Niclas Eckhoff med en liten väska och en lång pinne. Han har ett stort arbete framför sig när han ska ta prover i vattnet i Västra hamnen.

– Nu kör vi ett vanligt bakterieprov som gäller ecoli-bakterier och intestinala enterokocker och det är ju alltså tarmbakterier, säger Niclas Eckhoff.

Sundspromenaden har redan varit belagd med badförbud en gång. Nu i helgen blev det dags igen, lagom till triathlontävlingen igår. Det återkommande problemet med förhöjda halter av tarmbakterier har gjort att Malmö stad har bestämt att man nu ska ta prover på fler provpunkter och oftare, var tredje dag istället för var fjortonde dag.

– Vi famlar lite i ett mörker här. Vi vet inte var det kommer ifrån och vad det är som orsakar det här, berättar Peter Ander på Gatukontoret i Malmö.

– Det är därför vi gör de här extra provtagningarna. Vi lägger en hel serie från hamninloppet och ända ut till Norden för att se om det finns några förhöjda värden på den här sträckan.

Hur länge kommer ni att köra så?

– Det har vi faktiskt inte bestämt. Vi får känna av lite vad de här proverna ger och finns det någon nytta med det så fortsätter vi givetvis. Det är tråkigt när det blir så här, det drabbar ju Malmöborna finaste badplats och det vill vi inte. Vi ska göra allt vi kan för att komma åt det här, säger Peter Ander.

Är det många som hör av sig och undrar över när de ska få bada igen?

– Det är en stående fråga och vi kan ju inte neka någon från att hoppa i, det gör man på egen risk. Vi talar om läget och så väljer man själv, säger Peter Ander.

Vid Sundspromenaden och Scaniabadet har Malmö stad satt upp kravallstaket med skyltar om badförbud på. Men det finns ändå de som vågar sig ner i vattnet.

– Jo, vi såg skylten och vi är läskunniga också men man badar ju på egen risk. Det är ju en försiktighetsåtgärd att de sätter upp skyltarna och det är ju bra, säger Hervor Jarwell.

– Vi tycker ju inte att det är bra givetvis, det är ju väldigt underligt att det finns bakterier, säger Lisbeth Rosenström. Jag tror att det kan vara båtarna som ligger bakom och så att det kanske är strömmarna som för in det hit, men det vet man ju inte, fortsätter hon.

Under tiden jobbar sig Niclas Eckhoff uppåt mot Scaniabadet i Västra hamnen. Många prover ska tas under dagen och han är själv lite förvånad över att det är återkommande problem vid just Sundspromenaden.

– Det är en punkt där det inte brukar vara något på. Det brukar oftast vara bara en gång, en tillfällighet. Det är därför det är utökad provtagning nu så att vi ser att det inte är något som ligger kvar. Man vill inte ha det på en så här populär badplats, säger Niclas Eckhoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista