Det har de senaste åren blivit allt vanligare att unga köper antibiotika via nätet och får hem det med posten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Skåne/Sverige

Nät-medicin alternativ för var femte

1:34 min

Var femte svensk är beredd att köpa receptbelagda läkemedel via internet -utan att ha fått rådgivning av läkare- det visar läkemedelsverkets årliga attitydundersökning. Många vet dock inte att de begår ett brott så fort de beställer hem receptbelagda mediciner utan att ha träffat en doktor.

Som vi tidigare berättat har det blivit allt vanligare att unga skåningar beställer antibiotika via nätet för att slippa söka hjälp hos sjukvården för att bota klamydiainfektioner.

En snabb sökning på internet och du har alla världens läkemedel framför dig. I olika forum diskuterar folk vilka läkemedel som är bra för vad- och hur symptomen ser ut.

Några knapptryck senare kan de vara på väg med posten. Snabbt- enkelt och i vissa fall billigt – så vad är det egentligen för fel med att beställa receptbelagda mediciner över internet?

– Det är ju så att när behandlingen inte sker via provtagningen, och vet precis vad det är för någonting så kan bakterierna bli mer resistenta eftersom att man inte behandlar för rätt sjukdom. Det finns betydligt fler svårigheter än vid en korrekt behandling, allra värst är ju om man får komplikationer från läkemedlet, säger Hans Fredlund ordförande i Strama (Samverkan mot antibiotikaanvändning).

Läkemedelsverkets undersökning visar att 20 procent är beredda att köpa medicin via nätet –utan varken råd från läkare eller recept. En övervägande majoritet av de tillfrågade ansåg att de hade tillräcklig kunskap själv för att bedöma vilken medicin de behöver.

Men Hans Fredlund är inte övertygad om att medicinerna motsvarar varandra, utan varnar för att beställa över nätet:

– En del av medicinerna är kanske bra men en del är man inte allt övertygade om att man vet vad det är. Man kanske inte alls behandlar sig mot det man tror, säger han.

Även om många ignorerar riskerna med självmedicinerinering - begår de faktiskt en olaglig handling. Att köpa medicin via nätet är inte olagligt, men det finns många krav som ska uppfyllas innan man kan köpa hem ett receptbelagt läkemedel- vilket många som handlar på nätet inte gör.

– När det gäller antibiotika så har vi aldrig släppt på reglerna kring recept och det blir väl ännu viktigare nu när vi kan få resistenta bakterier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista