Den vandrande turistbyrån har hittat besökare att hjälpa på traven. Förhoppningen är att tursiterna ska stanna kvar lite längre än de tänkt. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/ Sveriges Radio
Lomma

Turistbyrån jagar besökare i Lomma

1:46 min

I Lomma kommun har man i år satsat på ett nytt sätt att ta emot sommarens turister - med en vandrande turistbyrå. I röda t-shirts med texten sommarvärd är en grupp på fyra ungdomar ute för att leta upp turister som kan behöva hjälp.

Anja Friberg visar upp sin axelväska full av allt man kan tänkas behöva för att hjälpa besökare tillrätta.

– Ja här har vi en I-pad så att vi lätt kan få fram information. Så har vi broschyrer om det mesta som finns att göra häromkring.

Efter många år då biblioteket varit det enda ställe man kunnat vända sig till som turist har man i år bestämt sig för att satsa större.

En broschyr med allt som finns att göra har tryckts upp och så kom man på iden med sommarvärdar. Tanken är att ungdomarna både ska hjälpa de som behöver men också marknadsföra och locka fler att komma tillbaka och förhoppningsvis stanna längre.

Från mitten av juni fram till mitten av augusti har ungdomarna som alla bor i kommunen varit ute och hjälpt till med allt ifrån att hitta rätt till var man kan äta godast glass och själva jakten på turisterna har sett lite olika ut berättar Jesper Salomonson.

– Vi har letat efter folk som sett lite vilsna ut ,kollat registreringsskyltar på bilar och flaggor på båtar för att leta utländska turister. Man får inte vara blyg. Det är bara att kasta sig ut. Det var lite jobbigt i början men man vänjer sig snabbt.

På kommunen är man nöjd med hur det har fungerat hittills och efter en utvärdering ska man bestämma sig för om det här kan vara något man vill fortsätta med.

Men vad får man då absolut inte missa?

– Stranden i Bjärred är bäst. Där har man en fin utsikt över Malmö. Man ser Turning torso och Öresundsbron. Det är både utsikt och bad på en gång, säger  Karolina Rosengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista