Dan Zethraeus, känd bland annat för julkalendrar i SVT. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Malmö/Köpenhamn

Filmregissörs uppfinning utlöste bomblarm i Köpenhamn

1:22 min

I flera timmar var delar av centrala Köpenhamn avspärrade sedan en svenskregistrerad bil i ett parkeringsgarage misstänkts för att vara något slag av bomb. Men det visade sig istället att kablarna under bilen ingick i ett experiment som den skånske filmregissören Dan Zethraeus är i färd med.

– Jag är uppfinnare och har byggt en prototyp av en uppfinning som ska hjälpa bilister att köra på el istället för bensin, berättar han för P4 Malmöhus.

– Meningen är att man ska få el medans man kör och inte behöva ladda ett batteri. Jag har fått höra att idén är bra och att jag borde testa den, och det har jag gjort.

Därför fanns det kablar både inne i bilen och under den. Dan Zethraeus testar och ändrar prototypen hela tiden, och därför har kablarna fått sitta kvar.

– Tyvärr har det missuppfattats som något annat, och det beklagar jag.

Så fort han fick klart för sig att hans bil orsakat ett stort polispådrag mitt i Köpenhamn ringde han till polisen.

– Jag fick tag på en polisman vid avspärrningarna, och till slut fick jag prata med en bombtekniker.  Jag berättade hur uppfinningen fungerade. De trodde mig och sedan jag demonstrerat uppfinningen för dem hävdes alla avspärrningar, berättar Dan Zethraeus.

Han är känd bland annat för att ha regisserat julkalendrar som Mysteriet på Greveholm och också humorserien Mia och Klara för SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista