1 av 2
Täppet i Åhus är bara en av många stränder på östkusten som inte har livräddare. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
2 av 2
Badaren Pernilla Andersson känner sig mycket tryggare på stranden i Ängelholm där man har livräddare, än i Åhus. Foto: Cecilia Ahle/ Sveriges Radio
SKÅNE

Inga livräddare på nio mil

Generalsekreterare: "Vi behöver bevakade stränder"
1:43 min

I juni och juli har 40 personer drunknat i Sverige jämfört med 27 under samma period förra året. Trots det vill varken Simrishamns eller Kristianstad kommun med sina drygt nio mil kust satsa på livräddare.

Att det inte finns några livräddare längs stränderna tycker Liv Blomqvist är otryggt som är i Åhus och badar.

– Det är ju lite synd i och med att det inte finns någon om det skulle hända något, att de inte kommer och räddar en. Där vi bor är det massor av räddare, säger Liv Blomqvist.

– Givetvis är det betydligt bättre om man har livräddare och det har vi i Ängelholm, säger Pernilla Andersson.

Både Pernilla Andersson och Liv Blomqvist är annars vana att bada på stränder med livräddare, Pernilla i Ängelholm och Liv i Brisbane i Australien. I Ängelholm har kommunen anställt 15 livräddare inför sommaren med speciell havslivräddarutbildning, och även i bland annat Helsingborg och Skanör har man bevakade stränder. Karin Brand, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet, tycker att det är extra angeläget att östkusten skulle ha livräddare.

– Östkusten är den strandremsa som kanske är mest besökt av turister söderifrån. Där är man van vid att det finns livräddare på stränderna, säger Karin Brand.

Men på Simrishamns och Kristianstad kommun är det inte aktuellt med livräddare, istället vill man satsa på gemene mans badvett. Anders Jonsson är kommunalråd i Simrishamns kommun.

– Att placera livräddare längs hela vår kust ser jag inte som möjligt att göra. Jag tror det handlar om att informera och skylta om badvett, säger Anders Jonsson.

Vi hör Karin Brand fråm Svenska Livräddningssällskapet igen.

– När vi tittar på incidentrapporter kan vi se att drunkningsstatistiken skulle öka med ungefär 15-20 personer per år om de inte hade funnits. Vi behöver fler bevakade stränder om vi ska få ner drunkningsantalen, säger Karin Brand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".