1 av 2
En av cirkusskolans elever i Helsingborg är uppe i trapetsen. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 2
Susanne, Maria och Elinore. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Skolan där eleverna får flyga fritt

4:12 min

För fjärde året arrangeras cirkusskola för barn i Helsingborg - en skola där musik, clownnummer, trapetskonster och parkour står på schemat. Examen var det idag på Drottninghög med både genrep och föreställning i tältet - och imorgon fortsätter skolan på andra sidan av Öresund.

I Helsingör ska cirkusskolans elever träna tillsammans med danska barn.

– Och jag har lärt mig hur mycket det händer med barn på fyra dagar. De tror inte att de kan cykla på en enhjuling - och så kan de plötsligt, säger Mikael Frostin, en av dem som jobbar med skolan.

Genrepet drar igång. Instruktörerna från danska Cirkus Panik visar, rättar till och hejar på. Och påminner om vikten av att hjälpas åt, tajma, att se ut som numret gått bra även om det inte har det.

För ibland tappar jonglören en boll och lindansaren tappar balansen - men det är bara att stolt sträcka på sig och le mot publiken.

Och det är det som är syftet med cirkusskolan - i pressinformationen står det bland annat att läsa att barn med olika bakgrund ska mötas, interagera genom cirkusaktiviteter som skapar stolthet glädje och gemenskap.

Maria, Elinore och Susanne har alla tre varit en del i den ganska stora akrobatgruppen som haft flera nummer i manegen - från kullerbyttor till trampett och trapets.

– Jag tycker att akrobatik är roligast, säger Elinore.

Vad har varit svårast?

– Att göra kullerbyttor över varandra när man gjorde lite olika saker.

Susanne gillar trampetten. Att få hoppa och flyga, och att bli buren av andra i akrobatiken. Fast att vara högst upp i den mänskliga pyramiden kan också vara lite läskigt.

– Man blir rädd om man ramlar ned, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista