1 av 2
Filip Thor med kompisarna Sofia Brehm och Niklas Hansson. Foto: Svjetlana Pastuhovic/ Sveriges Radio
2 av 2
Christer Wallin, kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden. Foto: Svjetlana Pastuhovic
LUND

Rekord i nybyggda studentbostäder

1:46 min

Det byggs rekordmånga studentbostäder i Lund under året. Efter flera års stiltje kommer 474 bostäder att börja byggas. Det finns också planer på att studenter och förskolebarn ska dela på hus.

Filip Thor läser på Lunds tekniska högskola och hade svårt att hitta bostad.

– Jag sökte nationsboenden men fick ingenting. Tillslut hittade jag ett rum på Blocket som jag bodde i. Jag var inneboende ett år, det var spännande. Efter det fick jag boende genom AFB så nu har jag lägenhet, säger Filip Thor.

Cirka 470 bostäder ska börja byggas under året. Det är fler än många har vågat hoppas på men det löser inte problemen med bostadsbristen tror bland annat Lunds universitets studentkårer. Det är trots allt ett stort framsteg säger kommunalrådet och byggnadsnämndens ordförande moderaten Christer Wallin. Han lyfter också fram att man för att få fram ännu fler bostäder jobbar aktivt med att förtäta stan genom att till exempel låta förskolor och studenter samsas om hus.

– Det är ett sätt att använda marken bättre. Genom att förskolan är en dagverksamhet stör man inte de boende och de boende stör inte heller den verksamhet som är på andra sidan, säger Christer Wallin.

Minst två projekt är på gång i Lund där en förskola ska vara på bottenplan och studentbostäder i övriga huset. Det är något som också Lunds universitets studentkårers ordförande, Clara Lundblad välkommnar.

– Förtätning är ju bra. Man kan skapa centrala bostäder på mark som många vill ha.

Men går det att kombinera förskola och studentboende i ett och samma hus?

– Det får vi se men studenter är snälla och bra, säger Clara Lundblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista