SKÅNE

Flera vargattacker i Skåne

1:31 min

Natten till idag blev ytterligare får rivna i Skåne, sannolikt av varg. Djurägarna uppmanas att sätta upp bättre stängsel men LRF Skåne anser att bidraget som man kan söka för stängsel hos Länsstyrelsen i Skåne är alldeles för lågt.

Denna gång skedde angreppet utanför Fränninge i Sjöbo kommun. säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

– Sex får är döda och två skadade och besiktningsmännen på plats har gjort bedömningen att det med stor sannolikhet är varg som har dödat fåren.

Sedan oktober förra året har omkring 150 får dödats vid 14 sannolika vargangrepp i Skåne, enligt Länsstyrelsen. Senast i helgen revs nio får utanför Hörby och igår lämnade LRF i Skåne in en ansökan till Naturvårdsverket om skyddsjakt på den vargen.

Djurägarna uppmanas att sätta upp bättre stängsel, nära marken, för att hålla varg borta men LRF Skåne anser att bidraget som man kan söka för stängsel hos Länsstyrelsen i Skåne är alldeles för lågt.

Idag kan man ansöka om 40 kronor per löpmeter stängsel men det täcker inte kostnaderna för material, arbete och underhåll, säger Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne.

– Vi vet att om du har utmärkta förhållande att stängsla så kostar det mellan 52 och 57 kronor metern att sätta upp stängsel. Har du lite sämre förhållande, som det ofta är när det är naturbetesmark där får går, kan kostnaden skena iväg till det tredubbla.

Bertil Nilsson på länsstyrelsen säger att man ska undersöka om ersättningen kan höjas till nästa år.

– Vi ska undersöka nu om det inte går att höja till femtio kronor, det är fler län som har den siffran så vi ska försöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista