Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

God man tog pengar - målet ska nu upp i Hovrätten

1:28 min

Vinterns jättelika tingsrättsmål mot den gode mannen i Nordvästskåne som fälldes för att ha tagit sina klienters pengar får nu en repris i hovrätten över Skåne och Blekinge. I oktober startar förhandlingen där varken åklagare eller den dömde var nöjd.

Den nu 69-årige mannen levde lyxliv med exklusiva resor och fina viner på pengar som kom från människor han var satt att hjälpa. Utsatta människor i många orter i hela nordvästra Skåne som efterhand förlorade sina sparpengar och det blev till miljonbelopp.

Vinterns rättegång pågick under hela 26 dagar och rader av vittnen hördes.

Åklagaren hade yrkat på fem års fängelse, men tingsrättens nöjde sig med villkorlig dom och prutade ner åklagarens skadeståndskrav några miljoner. Men både åklagaren och gode mannen har överklagat.

-- Det betyder att både sänka och höja straff så att säga.

Det säger hovrättspresident Lennart Svensäter som blir ordförande för rättegången som ska ha tre domare och två nämndemän. Men åtskilliga drabbade och vittnen slipper nu vittna ännu en gång eftersom deras vittnesmål finns på band.

– Alltså vi tar ju del av vittnesförhören som är inspelade vis tingsrätten och de vittnena kallas inte igen om inte någon av parterna vill ställa ytterligare frågor, säger Lennart Svensäter.

Elva dagar är avsatt för förhandlingen med start den 7 oktober och slut strax före jul.

– Det blir mer och mer vanligt med långa förhandlingar, men det påverkar inte övriga mål vid hovrätten, då det finns personal för det, säger Lennart Svensäter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista