1 av 2
André Jönsson, Malmöbo som tog hand om tjetjensk familj. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
2 av 2
Carina Nilsson, socialkommunalråd (S). Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Ingen kunde hjälpa tjetjensk familj - då grep André och sambon in

André Jönsson: "Förstod att ingen skulle komma"
4:31 min

En utmattad tjejtjensk barnfamilj riskerade i helgen som gick att tvingas sova ute i Rörsjöparken i Malmö. De ville söka asyl, men varken polisen eller sociala jouren hade tid att hjälpa dem. Då träffade de Malmöbon André Jönsson och hans sambo Nova - som ställde upp när ingen av myndigheterna gjorde det.

– Vi satt och hade picknick, drack lite vin. Då kom det fram en man och bad om en cigarrett. Sen sa han på knagglig tyska "Rufe. Polizei. Asyl."

André Jönsson sitter i Rörsjöparken som badar i solsken, precis som i lördags kväll. Då var det fullt med folk som grillade och hade picnic precis som André, hans sambo Nova och hunden Puck. Det här som han berättar om är en flerbarnsfars trevande försök till att få hjälp. Han ville att André skulle ringa till polisen och berätta att familjen ville söka asyl.

– Så jag gjorde det. Ringde polisen och sa att det fanns en barnfamilj här som ville söka asyl, berättar André. Och polisen sa, efter att jag hade blivit rundskickad, att de inte kunde göra så mycket. Det hade varit en skjutning inne i Malmö. Eventuellt kunde en patrull komma förbi senare.

Sedan fortsatte André med Stadsmissionen.

– De ringde till sociala jouren i Malmö stad som lovade att komma om en halvtimme. Efter en timme ringde jag igen, men då hade de fått flera akuta ärenden.

Klockan gick, och solen började gå ner. Mamman i familjen låg på en filt en bit bort och hon verkade inte må bra. Pappan verkade inte riktigt veta vad han skulle ta sig till. Barnen kom fram till Andrés och Novas filt och började leka med hunden Puck, som fick en isbrytarfunktion gentemot barnen.

– Sedan gick det ytterligare ett tag. Vi förstod att ingen skulle komma om vi inte tog tag i det. Så jag ringde direkt till sociala jouren, fortsätter André Jönsson.

– De var oerhört trevliga, men förklarade att de bara var två personer i tjänst och att de inte hann.

Polisen kan inte komma, Stadsmissionen kan inte ta emot barn och sociala jouren i Malmö stad har två personer som tar ansvar för både Malmö och Burlöv - en lördagkväll. De kan inte heller komma - det finns andra barn som är i ännu mer akuta situationer, säger socialtjänsten. André och Nova började få panik.

– Vi kände oss lite maktlösa, och i takt med att det mörknade förstod vi att de skulle behöva sova här i parken. Och det passar inte för tre små barn. Parken är ju jättetrevlig på dagen, men byter karaktär på natten.

– Så när vi kände att vi inte kunde vara kvar längre och vänta på sociala jouren tittade vi på varandra och sa "Vi tar med dem upp så de får sova hos oss under natten".

Nu, några dagar senare, har Andrés blogginlägg om händelsen spridits snabbt på sociala medier och lästs av 20 000 personer. Och i söndags fick den tjejenska familjen åka till Migrationsverkets boende i Arlöv. Pappan ringde när de var framme.

– Han sa "Hotel. Alles gut. Danke". Sedan dess har vi inte hört av dem.

– Men jag tycker det är alldeles fruktansvärt att en barnfamilj, oavsett var den kommer från, skulle behöva sova under bar himmel och att ingen från vårt välfärdssamhälle kommer och tar hand om dem, slutar André Jönsson.

Socialkommunalrådet Carina Nilsson (S) i Malmö säger i en kommentar att hon ska ta upp en diskussion om händelsen i sociala resursnämnden. Men att ha två i tjänst i den sociala jouren för Malmö och Burlöv är egentligen tillräckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".