Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Skåne

Svårt att få skyddsjakt på varg

LRF: "Rovdjurspolitiken i Sverige har kraschat"
1:59 min

Under de senaste 9 månaderna har omkring 150 får fått sätta livet till i vargattacker i Skåne. Därför har LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, ansökt om skyddsjakt på vargen. Om det blir någon skyddsjakt eller ej kommer naturvårdsverket besluta om.

– Vi vill ha skyddsjakt för att den vargen har lärt sig att plocka får. Den rovdjurspolitik som drivs i Sverige har kraschat och det är landsbygden som får betala för det, säger Stig Lundgren, LRF.

Att ansöka om skyddsjakt på varg i Skåne är väldigt komplicerat eftersom att dessa vargarna inte reproducerar sig och har ett permanent fäste.

Därför är naturvårdsverket ofta väldigt försiktiga med att tillåta skyddsjakt och tar alltid hjälp av länsstyrelsen som får komma med ett utlåtande.

På LRF anser man att Naturvårdsverket ofta drar ut på att svara på ansökningarna för att vargen ska hinna flytta på sig och bli något annat läns problem.

En varg flyttar sig lätt nio mil på en natt. Men när den hittat mat och ro så stannar den gärna på en plats.

– Vad jag vet så har ingen tagit DNA-prover på vargen så vi vet inte om det är samma varg men det är det väl troligtvis, säger han.

Man vet alltså ännu inte om den skånska vargen är genetisk viktig eller ej och det kan göra att ansökan om skyddsjakt avslås.

Och att försöka att flytta vargen långt upp i Norrland är i princip omöjligt eftersom att jaga varg på öppna ytor är extremt svårt, och näst intill omöjligt att komma så pass nära så att man kan träffa dem med en sömn pil.

Men Stig Lundgren och LRF kommer att fortsätta kämpa för att fårägarna ska kunna känna sig trygga.

– Får vi avslag kommer vi att överklaga. Och den vargen vi har här kommer attackera får igen och då får vi lämna in fler ansökningar. Jag hoppas ju vi får lov att ta bort den, det måste ju finnas någon rättvisa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".