Fler frågor från unga sommarjobbare. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Malmö

Minderåriga utsatta på jobbet

1:27 min

Vad får jag inte göra och vilka tider är det ok att jobba på? I sommar har LO:s hjälptelefon fått in allt fler frågor om vad som gäller för de som är under 18 på sommarjobbet.

– Flera år i rad känner jag att det stämmer att man är mindre säker på vad man får lov att göra som ungdom, säger Dennis Wohlin på LO Malmö.

Det är fjärde året som Dennis Wohlin har varit ute på fackorganisationen LOs kampanj Facket på sommarjobbet i Malmö. Ensamarbete, sena arbetstider eller hantering av pengar när du är under 18 - det är bland annat de frågorna som ökat bland unga sommarjobbare i Malmö, säger han.

– Man vet inte det, jag tror väldigt mycket på att man inte får informationen som man bör ha.

Samma sak bland de som hör av sig till LOs hjälptelefon i sommar, jämfört med förra året handlar en större andel av frågorna om vad som gäller för minderåriga på sommarjobbet, säger Malin Norberg, LOs ungdomssekreterare.

– Vad får jag göra för nånting, vad får jag inte göra? Och det handlar mycket om jordgubbsförsäljare som sitter alldeles ensamma utefter vägarna och hanterar pengar ju.

Andra frågor är om sena arbetstider eller hur långa raster man får ta, inom restaurang, handeln och kommunala yrken - där flest har sommarjobb. Om unga utnyttjas på detta vis så riskerar de att skada sig både fysiskt och psykiskt, säger Malin Norberg. Det är svårt att säga om ökningen beror på att fler minderåriga utnyttjas på sommarjobben, men Malin Norberg tror att den kan bero på att fler känner till de regler som finns.

– Jag tycker att det är bra att de hör av sig, men jag tror att det finns många, många fler som skulle behöva höra av sig.

Dennis Wohlin tror att en del i mörkertalet nu träder fram i ljuset.

– Det kan vara att man blivit utsatt i en sådan situation förut och vill faktiskt få ett svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista