I praktiken behålls grunden för dagens presstöd, men med förändringar enligt Ekots källor. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Malmö/Sverige

Skånska Dagbladet kan förlora miljonstöd

2:09 min

Många tidningarna med presstöd kan få mer pengar av staten, enligt presstödskommitténs kommande förslag, erfar Ekot. Inte minst mellanstora tidningar gynnas medan Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet som förlorar sitt särskilda storstadsstöd är de som får betala.

Presstödskommittén offentliggör om några veckor sitt förslag till hur presstödet ska göras om. I dag finns det i praktiken ett tak för hur många prenumererade exemplar en tidning kan få stöd för.

Men den gränsen slopas i förslaget så att stöd kan ges för alla exemplar, inklusive rent digitala prenumerationer som tidningarna tar rimligt betalt för, enligt flera medlemmar av utredningen som Ekot talat med.

Genomförs idéerna skulle det gynna mellanstora tidningar med stöd som ofta är socialdemokratiska, men också små tidningar skulle få mer pengar.

Samtidigt förespråkar utredningen att det särskilda stödet till storstadstidningar, alltså Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, slopas. Svenskan kompenseras delvis genom det slopade taket för hur många exemplar en tidning kan få stöd för, medan förändringen skulle slå hårdare mot Skånska Dagbladet.

Kommittén skissar också ett mindre hackigt system genom att dagens stora, stegvis skillnader för hur mycket stöd en viss mängd prenumerationer kan ge slipas ner.

I praktiken innebär det här att grunden för dagens presstöd behålls, men med förändringar. Från början hade flera ledamöter velat ändra systemet i grunden, exempelvis Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiet.

– Mediesituationen förändras för varje dag som går. Man konsumerar medier på ett annat sätt och då känns det lite gammeldags kanske att komma med olika förändringar i rådande system, säger Wiwi-Anne Johansson.

I dag krävs det att en tidning har en upplaga på 1 500 exemplar för att få stöd, den gränsen föreslås nu höjas till 2 000 exemplar med en treårig övergång.

Utredarna vill också att dagens stöd till tidningar som samarbetar om tidningsutdelning slopas.  De tycker också att tidningsföretagen och exempelvis Posten ska genomföra försök på landsbygden med att köra ut tidningar och post samtidigt på morgonen. Allt för att spara miljö och pengar, något företagen nu redan börjat diskutera efter kontakt med utredarna.

Exakt hur förändringarna kommer slå i kronor och ören går inte säga än och detaljer kan ändras, men det är bred enighet om de här principerna i utredningen. När den är färdig får regeringen hantera förslagen som är tänkta att genomföras 2017.

Så här stort driftstöd får de tidningar som får störst presstöd i dag

Svenska Dagbladet 53 700 000 kr

Skånska Dagbladet 42 532 100 kr

Arbetarbladet 16 861 000 kr

Dala-Demokraten 16 861 000 kr

Länstidningen Östersund 16 861 000 kr

Värmlands Folkblad 16 861 000 kr

Norrländska Socialdemokraten 16 861 000 kr

Dagen 15 445 375 kr

Västerbottens Folkblad 15 228 000 kr

Östran/Nyheterna 14 758 000 kr

Folkbladet Norrköping 8 389 500 kr

Norra Halland 6 313 000 kr

Hemmets Vän 5 260 000 kr

Skaraborgsbygden 5 260 000 kr

Många fler mindre tidningar får också driftstöd. Hela listan kan ses här.

Det finns också ett mindre distributionsstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista