Per Eriksson, Rektor vid Lunds Universitet. Foto: Bella Estrela/Sveriges Radio
LUND

LU: Regeringens politik är obegriplig

1:14 min

Regeringens utbildningspolitik är obegriplig, det menar Lunds universitets rektor Per Eriksson. I höst har antalet antagna minskat med 600 personer trots att antalet sökande ökar. Färre utbildade leder till sämre konkurrenskraft i näringslivet och arbetslöshet, menar rektorn.

--  Vi har i en följd av år haft ett ökat söktryck men fått skära ner på platserna, vilket vi gör att vi utestänger många kvalificerade ungdomar som söker utbildningar som är eftertraktade på arbetsmarknaden och jag kan inte begripa det, säger Per Eriksson.

Hur illa är det tror du?

– Det finns två olika perspektiv, dels utifrån vårt lands konkurrenskraft där man inom många områden ropar efter kvalificerade människor, och de finns inte i den omfattning man skulle behöva. Sedan har du det rent personliga perspektivet där många av ungdomarna idag blir hänvisade till arbetslöshet och det är för mig en obegriplig politik.

Vad kan Lundes universitet göra för att öka antalet platser?

– Det vi har gjort är att framhålla det här för regeringen. Däremot kan vi inte leva över våra tillgångar. Vi har använt en del av vårt kapital för att inte skära ner så det skulle stå i proportion mot vad regeringen har gett oss i uppdrag. Vi har legat på en överproduktion på ett par tusen studenter men det är inte hållbart i längden, efterhand som tiden går måste vi ta konsekvenserna av det minskade uppdraget vi har fått, säger Per Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista