En eller flera vargar har gått till angrepp mot fårbesättningar i Skåne i år. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Skåne

Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på varg

1:45 min

Efter ett flertal vargangrepp på får i Skåne har LRF begärt tillstånd till skyddsjakt på vargen. I tisdags dödades åtta får utanför Sjöbo och hittills i år har 30 får dödats av varg i Skåne.

Men Länsstyrelsen i Skåne avråder nu från skyddsjakt på varg.

– Därför att vi helt enkelt inte vet vilken individ det är som har utfört den här attacken, säger rovdjurshandläggare Bertil Nilsson.

Det är Naturvårdsverket som beslutar om skyddsjakt och i de flesta fall avslås begäran om skyddsjakt. I det skånska fallet är det oklart om en eller flera vargar gått till attack. En vargs identitet måste vara känd innan Naturvårdsverket eventuellt kan tillåta skyddsjakt, för det kan handla om vargar som är viktiga för den svenska vargstammen.

Det finns ungefär 400 vargar i Sverige. De vargar som finns i södra Sverige är så kallade vandringsvargar. Förra året dödade varg 411 får i Sverige, varav 120 dödades i Skåne.

Enligt rovdjurshandläggare Bertil Nilsson har fårägarna i Skåne inte hunnit anpassa sig till den nya situationen genom att se över sina stängsel. Olika typer av elstängsel har visat sig vara effektiva skydd. Det finns också enklare och billigare metoder:

– Sedan har det visat sig att även ett vanligt fårnät som är sträckt och täpper till mot marken är väldigt effektivt eftersom vargen inte hoppar utan kryper under, säger Bertil Nilsson.

I Mellansverige finns ungefär en tredjedel landets fårbestånd. Men där har man inte samma problem som i Skåne, enligt Bertil Nilsson.

– De har betydligt färre angrepp och de har fler rovdjur än vad som finns här nere och det beror uteslutande på att man har stängslat på ett annat sätt. Man har anpassat sig efter den här nya förutsättningen, säger han.

Enligt Bertil Nilsson är statistiken över hur många får som dödas av varg tillförlitlig. Däremot vet man inte hur många får som varje år dödas av hundar.

– Vi talar mycket med fårägare och det är de som nämner det här att det pratas mycket om varg, men det här med hundar kommer sällan fram, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista