Johan Falkman avbildar Björn Ranelid som Fritiof Nilsson Piraten. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne direkt

Ranelid i strålkastarljuset i Piratentavla

4:06 min

Det var kopplingen till Österlen som avgjorde när konstnären Johan Falkman valde författaren Björn Ranelid som modell för Fritiof Nilsson Piraten. Björn Ranelid satt framför staffliet på ett hotell i Kivik idag och spejade ut över en annan av målningens centrala motiv - höjden Stenshuvud - och då upptäckte konstnären lite mer hos sin modell.

– Om man tittar efter noggrant på de bilder som finns och jämför de två karaktärerna så finns det en likhet och den likheten är ganska slående. Jag sa det flera gånger till Björn imorse att "ni är ju riktigt lika", säger konstnären Johan Falkman.

Målningen som tar form är ett beställningsverk som ska hänga i matsalen på hotellet i Kivik. Björn Ranelid sitter på ett podium belyst av en stark lampa. Baskern han har på sig är klarblå. Det ser lite högtidligt ut.

– Ja, det är en aning andäktigt, säger Björn Ranelid.

– Samtidigt är det spännande och roligt. Jag har suttit modell tidigare för en målning men det här är ett oerhört speciellt sammanhang, fortsätter han.

Det kommer så småningom att myllra av figurer i Johan Falkmans Piratenmålning, av karaktärer ur Piratens berättelser och från folkliga sägner från Stenshuvud.

– Det blir en surrealistisk fantasivärld från Stenshuvud där Piratens berättelser är kittet, säger Johan Falkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista