Jörgen Leufstedt och hunden Sam vaktar noga sina får efter vargattackerna bara ett par mil ifrån hans gård i Långaröd, Hörby. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Skåne

Vargen hotar småskaligt lantbruk

1:44 min

Eftersom ingen varg identifierats efter den senaste tiden angrepp på får så avrådedde Länsstyrelsen idag från skyddsjakt på varg - något som LRF Skåne hade ansökt om. På Länsstyrelsen säger man åter igen att lantbrukarna måste lära sig att skydda sig mot varg.

Men då måste också ersättningarna blir bättre menar Jörgen Leufstedt, vice ordförande för Riksförbundet för Sveriges småbrukare. Annars riskerar just små lantbruk att försvinna från Skåne.

- En del mindre och större fårbesättningar riskerar att lägga ner, för att de känner att de inte kan hantera det. De måste hela tiden lägga ner en massa arbete och får inte full kostnadstäckning i en bransch som redan är i princip förlustbringande, säger Jörgen Leufstedt.

Jörgen Leufstedt har själv en liten gård i Långaröd utanför Hörby där han har höns och 13 får. Det är många småbrukare i Skåne och i resten av landet som har problem att kunna stängsla så som Länsstyrelsen rekommenderar för att kunna hålla vargen borta. Jörgen Leufstedt menar att många småbrukare är äldre eller har annat arbete vid sidan och kommer inte orka och hinna fortsätta sin verksamhet.

- De ville först att man skulle ha ett fårnät och sedan ett par eltrådar, tre eller fyra stycken.

Man kan söka pengar från Länsstyrelsen för en del av kostnaden, men det räcker långt ifrån till allt.

- Med detta stängslet menar Länsstyrelsen att man är skyddad mot rovdjursangrepp och det är man säkert.. Men herregud, vilka materialkostnader!, säger Jörgen Leufstedt.

Riksförbundet för Sveriges småbrukare har tillsammans med 15 andra organisationer, som exempelvis Svenska Samernas Riksförbund och Svenska Jägareförbundet, gått ihop och sammanställd ett upprop som man kallar Brukardokumentet. Det man vill är att hitta ett allmän acceptans till att leva med rovdjur, istället för de två läger som är idag.

Men bland annat kräver man att man ska få fullständiga kostnadsersättningar på material och skador och ha reglerad jakt på varg. Detta dokument överlämnades sedan till miljöminister Lena Ek.

- Det sista man ska göra är att ge upp, då händer ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista