Foto: Länsstyrelsen i Kronoberg.
Skåne

Delade meningar om skyddsjakt

1:44 min

Länsstyrelsens beslut om att avråda Naturvårdsverket om skyddsjakt på varg i Skåne har lämnar många reaktioner. På rovdjursföreingen är man nöjd med beslutet och menar på att det är dags att vi människor och fårägare anpassar oss.

– Jag tycker att länsstyrelsen har tagit rätt beslut. Det är ju så att vi har en vargstam nu och det har fötts många valpar och dom är ute och rör på sig. Och de kommer ner hit och de är överallt och vi kan inte förvänta oss att det blir bra om man skjuter ihjäl en varg utan detta är vad fårägarna har att förvänta sig nu, säger Anita Karlsson på Rovdjursföreingen.

Anita Karlsson säger att hon förstår de oroliga fårägarna men att dom måste anpassa sig, precis genom att förbättra sina stängsel.

Skåne är det län som är värst utsatt för vargattacker och detta trots att det inte finns något vargrevir här. Och enligt Anita Karlsson beror detta enbart på att fårägarna inte använder rovdjursavvisande staket här, vilket man gör i Värmland- där det finns gott om både varg och får, men bara ett fåtal vargattacker mot får.

LRF som ansökte om skyddsjakten anser att länsstyrelsen och naturvårdsverket lägger alldeles för stort ansvar på den enskilda fårägaren.

– Alltså det drabbar landsbyggdsfolket så otroligt mycket. Det är inte så att vi vill utrota vargen men vi måste ha en rovdjurspolitik som fungerar. Och det är skillnad på individ och individ. Och en individ som tar får kommer göra det igen. Man kan ju hävda att alla vargar är genetiskt värdefulla om man vill och jag tycker det är helt katastrof att ha det på detta viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista