– Alla är ju döoroliga att de ska gå tillbaka, säger Bengt Andersson, arbetsledare på Jobbservice syd. Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio
Trelleborg

Utsatta hamnar i kläm efter kommunens misstag

Arbetsledare: "De kanske återgår i missbruk"
1:57 min

Trelleborgs kommun missade att söka lönebidrag till anställda på den kommunala verksamheten Jobbservice Syd. Ett av flera misstag som lett fram till att den ekonomiska föreningen, som gett arbete till personer långt från arbetsmarknaden, nu lägger ner.

Ett tiotal personer som arbetat med till exempel gräsklippning, reperationer och flyttuppdrag inom kommunen, förlorar nu sina jobb.

– Det betyder oerhört mycket att komma ut i livet och känna sig behövd och kunna tro på sig själv igen, säger Bengt Andersson arbetsledare på Jobbservice Syd.

Jobbservice Syd har gått med förlust under många år. Trots en rad försök att rädda verksamheten menade årsstämman att det inte gick att fortsätta. I maj begärde man sig själv i konkurs.

Enligt kommunstyrelsen ordförande Ulf Bingsgård (M) har en rad misstag begåtts. Bland annat visste inte ledningen om att man kunde söka lönebidrag från Arbetsförmedlingen, bidrag som hade kunnat täcka stora delar av lönekostnaderna. Han är idag kritisk till hur verksamheten skötts.

– Det har varit en bristande kontroll hos företagsledningen. Man kan säga att vi hade lönekostnader till hundra procent men vi hade inte arbetsförmåga till hundra procent, säger Ulf Bingsgård.

Bengt Andersson hade ett trettioårigt missbruk bakom sig när han själv fick möjlighet att börja arbeta på Jobbservice Syd. För egen del kommer han fortsätta inom annan verksamhet i kommunen. Men han oroas över vad som ska hända med hans kollegor som inte fått besked om någon fortsättning.

– De som är här kanske återgår i missbruk och socialbidrag. Vad kostar det kommunen? Nu har vi precis rest upp dem på fötter. Alla är ju döoroliga att de ska gå tillbaka, säger Bengt Andersson.

– Det var ju svårt att få lönsamhet i verksamheten. Den ska ju egentligen kunna bära sina egna kostnader, säger Ulf Bingsgård

Men riskerar inte de här kostnaderna att hamna hos kommunen ändå i form av socialbidrag?

– Det är där vi ska titta på hur vi ska kunna lösa detta på ett annat sätt. Vi har ju ett ansvar för de hör personerna och det är ett ansvar vi måste ta.

Bengt Andersson på Jobbservice Syd hade velat se en fortsättning på verksamheten i en annan form inom kommunen.

– Att kommunen hade gått in så att vi hade blivit en förvaltning, eller tillhört en annan förvaltning, men ändå fortsatt som vi gjorde innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".