Edda Magnason, aktuell i rollen som Monica Zetterlund i film som snart har premiär. Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio
Morgon i P4

Två års hårt jobb - nu har Edda snart premiär som Monica Z

6:05 min

I två år har den skånska artisten Edda Magnason jobbat med filmen om Monica Zetterlund - filmen där Edda debuterar som filmskådespelare och också sjunger de kända låtarna. 13 september är det premiär. I Morgon i P4 berättade hon om rollen, Monica Zetterlund och om hur det känns inför premiären.

– Det jag har försökt hålla fast vid hela tiden är någon sorts lekfull barnslighet. Annars skulle man kollapsa. Bara ta det som en "tjoho-grej".

--Och nu i efterhand undrar jag hur jag vågade det, säger hon.

Vem är du?

– Min farsa är islänning och jag är uppvuxen i Fyledalen. Jag har varit ett år på Gotland, annars har det varit mest Malmö. Och nu jobbar jag i Stockholm.

Har du alltid sjungit?

– Faktiskt inte. Jag har spelat piano sen jag var liten och skrivit låtar. Det här är första gången jag frontat som jazzsångerska, det har varit en helt ny grej för mig. Jag har ju alltid suttit bakom pianot. Låtarna har kommit först och så har sången kommit som ett bihang. Så det var mycket att lära sig.

– Det är inte jag som sjunger och inte Monica Zetterlund, utan rollkaraktären. Den Monica vi har modellerat fram för filmen.

För att hitta sin tolkning av Monica Zetterlund har Edda Magnason lagt ned mycket jobb.

– Jättemycket research för att försöka få in henne i kroppen.

Vem var hon då?

– Jag har ju bara tagit del av offentligt material, så jag vet inte hur hon var privat. Som artist var hon så mångsidig.

– Det var också så kul med den här rollen, att jag både fick leva ut den här femme fatale-grejen och göra buskis. Hon gjorde det hon kände för.

Om en månad är det premiär på filmen som regisserats av dansken Per Fly och som Peter Birro skrivit manus till. Sedan är det dags att bara bli Edda Magnason igen.

– Då ska jag släppa min nya skiva som jag spelar in nu, parallellt med Monicalivet. Den släpps tidigt 2014.

Blir det jazz på den också?

– Den är fristående från filmen, mer en fortsättning på de två skivor jag gjort tidigare. Jag tar ju med mig grejer från filmen, men det är inte säkert att det hörs, slutar Edda Magnason.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista