Mansdominerade branscher har drabbats hårt. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Skåne

Männen förlorare på den skånska arbetsmarknaden

Arbetslösheten i Skåne fortsätter att öka. Totalt ökade antalet inskriva med 4,7 procent i juli jämfört med juli förra året. Skillnaden i arbetslöshet är fortsatt stor mellan könen.

Antalet arbetslösa män är högre än antalet arbetslösa kvinnor. Och andelen arbetslösa män i åldern 18-24 år är väsentligt högre än andelen arbetslösa kvinnor i samma ålder.

 – Den stora skillnaden mellan könen beror bland annat på att det är fler kvinnor än män som studerar vid högskolor och universitet. Att studera är ett bra sätt att öka sina chanser att få ett jobb, säger Gert Sternskog, chef Arbetsförmedlingen Integration i ett pressmeddelande.

En annan förklaring till skillnaderna i arbetslöshet mellan män och kvinnor är den könssegregerade arbetsmarknaden i Sverige. Den mansdominerade industrin men även sektorn bygg- och anläggning har drabbats hårt av konjunkturnedgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista