Helle Thorning-Schmidt, Danmarks statsminister. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix
Köpenhamn

Ny regering utsedd i Danmark

1:15 min

Den danska statsministern Helle Thorning-Smith presenterade i dag en ny dansk regering. Ombildningen som är väntad, betyder att fem ministrar får nya roller och att socialdemokraternas tidigare gruppledare i folketinget, får en plats regeringen.

I korridorerna i det danska folketinget har det pratats om en ministerombildning i flera månader. Två av regeringens tre partier, Socialistiskt Folkeparti och Socialdemokraterna tappar stadigt väljarstöd.

Det senaste året har kantats av flera stora reformer. Man har bland annat skurit ner på det mycket generösa studiestödssystemet och drivit igenom en stor skolreform som föranleddes av att de danska lärarna lockoutades under nästan fyra veckor under våren.

Reformerna har ruskat om danskarna – och många analytiker har uttryckt att Danmarks politiska ledning behöver en nystart.

Socialdemokraterna ligger på en historisk låg nivå i opinionssiffrorna, och valet av gruppledare Henrik Sass Larsen som ny närings- och tillväxtminister är, enligt danska medier, ett försök att få det att vända uppåt igen. Sass Larsen var för många självklar som en av Socialdemokraternas ministrar redan inför valet 2011, men räknades ut eftersom det avslöjades att han hade bekanta i kriminella miljöer. Han är fortfarande  mycket populär bland danskarna, och dagens ministerutnämning är hans stora comeback.

Med högst två år till nästa folketingsval antas ministrarna som presenterats idag, vara det lag som ska kämpa för att få regeringsförtroende på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista