1 av 4
Danska graffitikonstnären Bates. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 4
Många ville se när graffitikonstnärerna satte avtryck i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
3 av 4
Stora som små ville testa. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
4 av 4
Oskar Lundström, Jakob Björklund och Henrik Hedberg kom för att titta på sina idoler. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Skåne direkt

Graffitiälskare hyllade Malmös lagliga väggar

3:04 min

Idag hyllas den lagliga graffitiväggen vid Folkets Park i Malmö. Tre av världens främsta graffitimålare har bjudits in för att skapa varsitt verk under dagen. Det är Riksteatern som reser runt tillsammans med Graffitifrämjandet för att rikta strålkastarna på de kommuner i Sverige som ger graffitin plats som konstform.

– Vi har varit här sedan elva i förmiddags och nu är klockan strax efter tre. Det är kul att se så kända målare, det är inte varje dag, säger Oskar Lundström som satt och tittade på.

Det var fest i Folkets Park när tre graffittikonstnärer från Danmark, Tyskland och Sverige skulle måla på en av Malmös två lagliga väggar. Många hade samlats för att se sina idoler göra avtryck i staden.

– Min favorit är Mad C (Tyskland). Hon gör de sjukaste ifyllningarna jag har sett, säger Jakob Björklund.

Tanken med dagen är att sätta fokus på en av dem städer som uppmuntrar graffiti som konstform genom att erbjuda lagliga väggar.

– Vi åker runt till olika städer som satsar på gatukonsten och idag hyllar vi Malmö som har två lagliga väggar, säger Tim Hontwendt från Graffitifrämjandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista