Barnmorskan Pernilla Döj. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
Skåne

Platsbrist skapar förlossningsrädsla

3:02 min

Under lång tid har det varit en hård press på de skånska förlossningsklinikerna. Igår fanns exempelvis bara en ledig förlossningsplats i hela Skåne, tidigare idag fanns det fem platser - alla i Kristianstad. En situation som stressar blivande föräldrar långt innan förlossningen startar.

När Sveriges Radio ringer runt till olika barnmorskor får vi en samstämmig bild av att platsbristen stressar den som väntar barn just nu.

– Jag har aldrig haft så många patienter som varit ledsna, oroliga och förlossningsrädda som jag haft den här sommaren, säger Pernilla Döj, barnmorska på Barnmorskeklinken City i Malmö.

I förmiddags kunde inget sjukhus i Skåne, förutom Kristianstad, som hade fem lediga platser, ta emot den som var på väg att föda barn. Alla andra platser var upptagna. Så har det varit till och från under hela sommaren.

Två kvinnor som inom kort föder sitt första, respektive andra barn är Sara Josef och Matilda Rönningborn, båda från Malmö. De är båda oroliga inför hur det kommer bli när det är dags för förlossning.

– Jag tycker det är jättejobbigt och stressande att gå och tänka på om det kanske inte finns plats, vi har heller inte bil och kan inte ta oss till vart som helst, säger förstföderskan Sara Josef.

– Man är ju orolig, man vet ju inte förens förlossningen sätter igång man vet var man hamnar, det är ju först då man kan förbereda sig, säger Matilda Rönningborn.

Barnmorskan Pernilla Döj försöker svara på föräldrarnas frågor så mycket hon kan. Hon uppmanar samtidigt de födande att inte ställa in sig att föda på något speciellt sjukhus utan att det blir bra var det blir.

– Jag försöker ge dem så mycket trygghet jag kan. Men hade jag själv varit gravid hade jag nog inte känt mig helt lugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista