1 av 2
Hans-Inge Reimers vill få Sverige att se fördelarna med solceller. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 2
Mille Wesshult stannar till för att få mer information om solceller. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Hästveda

Ljus framtid för solceller

1:35 min

Handläggningstiden hos länsstyrelsen för bidrag till installation av solceller ligger i Skåne på ett par tre år. Det är en lång väntan om man ligger ute med de runt hundra tusen som en solcellspanel för ett vanligt villatak kostar, och att då få tillbaka en tredjedel av pengarna är välkommet. Men Hans-Inge Reimers på solcellsföretaget German Solar ifrågasätter om stödet över huvudtaget behövs.

–Man behöver ett stöd men inte i den storleken. Ett för stort stöd snedvrider konkurrensen. Om stödet försvann skulle folk förstå hur bra investering solceller är.

Hans-Inge Reimers tycker att deras produkt är tillräckligt bra för att stå på egna ben och att det bara är en tidsfråga innan den svenska marknaden vaknar.

Sverige ligger långt efter Danmark och Tyskland när det gäller solceller. German Solar i Hästveda får två samtal i veckan från intresserade kunder, att jämföra med ett i månaden för ett år sen. Ett enklare system för kvittning av den el solcellerna producerar under ljusa dagar, mot el från andra leverantörer när det är mörkare skulle underlätta, tror Hans-Inge Reimers som hoppas på en höjning av elpriset. De tusen soltimmar som vi har i Skåne är tillräckligt. I Tyskland är det fler soltimmar och varmare, men värmen gör att kiselplattorna producerar mindre.

Mille Wesshult stannar till och tittar intresserat på de uppställda solpanelerna. Han har funderat på att solceller sätta upp solceller på sin flerfamiljsfastighet i Tyringe i fem år nu. Han tycker att myndigheterna har premierat de stora elbolagen och att de varit skeptiska till att underlätta för  konsumenter som vill gå över till annan produktion

–Jag är intresserad av solceller eftersom jag vill minska min förbrukning. I långa loppet kommer jag att tjäna på solceller och tänker sätta upp dem så fort som möjligt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista