Fyra får dog i den senaste attacken. Foto: LRF Skåne
SKÅNE

Tre vargattacker på en vecka

Efter den senaste vargattacken - natten till igår vid Ingelstorp utanför Ystad - inskärper nu LRF Skåne återigen att skyddsjakt på vargen måste beviljas snarast.

Frågan ligger hos Naturvårdsverket, men i ett yttrande i torsdags avrådde Länsstyrelsen från skyddsjakt.

Riktlinjerna i Viltförvaltningsdelegationen i Skåne säger att skyddsjakt kan bli aktuell vid tre angrepp inom sex månader.

Länsstyrelsens rovsjurhandläggare Bertil Nilsson säger att det kanske är där Skåne är nu, men att även om det sannolikt är samma varg vet man fortfarande inte vilken individ det är eller om den är genetiskt viktig för den svenska vargstammen.

Förra helgen revs nio får i Östra Sallerup utanför Hörby och under natten till tisdagen dödades sex får och två skadades i Fränninge i Sjöbo kommun.

– Vi tar gärna emot tips från allmänheten om man hittar vargspillning i det här området, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

– Nu är det dags för myndigheterna att fatta ett snabbt beslut och visa handlingskraft, säger Stig Lundström på LRF Skåne, säger att det nu är det dags för myndigheterna att fatta ett snabbt beslut och visa handlingskraft.

Han menar att det inte är rimligt att fårägare måste ta in fåren på nätterna och börja använda sitt vinterfoder. Det är orimligt att fårsägare skall sitta på vakt 24 timmar i sträck bara för att man har beslutsånger på Naturvårdsverket. En varg som fått smak på får kan inte ses som genetiskt viktig för vargstammen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista