Första veckan lider mot sitt slut, men lägret fortsätter två veckor till. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
Höllviken

Vitryska barn på kärleksfull retreat

1:31 min

Just nu på går ett sommarläger för barn från Vitryssland i Höllviken. Tanken är att barn som bor hos fosterfamiljer ska få vila sig och ha sommarskoj. Nyheterna åkte till sommargården och hängde vid poolkanten med barnen.

Tjugofem barn från staden Lida i Vitryssland har precis ätit frukost och några av dem tar sig ett morgondoppunder mycket tjo och tjim.

Så dyker det upp en tjock padda i poolvattnet och några av barnen skriker till av rädsla. Men Nikita är snabbt framme och räddar situationen, han fiskar upp paddan och släpper ut den i skogen.

Barnen är mellan 7-15 år och för dem flesta är det första gången de är i Sverige. Victoria Leonovich kom själv på sommarläger när hon var liten, nu några år senare är hon tillbaka som ledare. Hon säger att den kärleksfulla omgivningen är det som är allra viktigast för barnen.

– Folk är kärleksfulla här, de kommer och kramar oss och ger oss presenter och leenden och alla är glada. Jag tror det är viktigt för barnen, när de märker att du vill ha kontakt med dem får du också en kram.

Ingela Persson är eldsjälen som tillsammans med Glokala Folkhögskolan och volontärer gör lägret möjligt. Många privatpersoner och föreningar har också bidragit med tid, kraft, mat och kläder. Och imorgon kan Ingela bjuda barnen på en riktig överraskning.

– Då kommer det fyra limousiner med motorcykeleskort. Om man ser det ekipaget på vägen tror man kanske att det är kungligheter, men i verkligheten är det 25 fosterhemsbarn från Vitryssland. Det tycker jag är häftigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista