Naturskyddsföreningen inventerar hur de skånska igenkottarna har det. Foto: Scanpix
SKÅNE

Igelkottarna mår bra - trots värmen

"Det sägs att de äter mördarsniglar"
1:21 min

Även om de skånska igelkottarna har det tufft i torkan så visar Naturskyddsföreningens inventering att de finns i alla i alla skånska kommuner.

– Vi har fått rapporter från samtliga skånska kommuner och vi är väldigt glada för alla som har rapporterat för det är väldigt viktig information det här, säger Per Bengtson, biolog och projektledare för igelkottsinventeringen.

Drygt elvahundra skånska observationer av igelkott har skickats in så här långt till Naturskyddsföreningens hemsida, flest från Malmö, Lund och Kristianstad. Inventeringen pågår september ut och föreningen vill gärna ha in fler rapporter, inte minst från landsbygden.

– Ja extra gärna från odlingslandskapet där vi ju fått rapporter om att de har minskat, säger Per Bengtson.

Sommarens torka har gjort livet svårt för många igelkottar och man kan hjälpa dem genom att ställa ut en skål med vatten och kanske lite kattmat.

En annan fråga av intresse inte minst för dem som har trädgård är huruvida igelkottar äter mördarsniglar eller ej. Och det är också något som Naturskyddsföreningen är nyfiken på.

– Ja, det är en oväntad konsekvens av den här underökningen kan man säga. Vi har fått ett antal rapporter från olika håll i Sverige från människor som menar att igelkottarna äter mördarsniglar, så vill gärna få in rapporter också om man har noterat detta och om de påverkar beståndet av de här sniglarna, säger Per Bengtson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".