1 av 2
Ali Baiga och Shahid Badar har tidigare arbetat på företaget Sunsalat. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
2 av 2
Bild inifrån salladsföretaget.
Malmö

Statliga pengar till företag som anklagas för skattefusk

1:40 min

Två före detta anställda hävdar att det på ett av de Malmöföretag där Arbetsförmedlingen placerat nystartsjobbare delvis förekommer svarta löner. Så var det för Shahid Badar som berättar hur han fått jobba i snitt 80 timmar i veckan, trots att han bara fick betalt för 25 timmar.

– Jag jobbade i snitt mellan tolv och tretton timmar om dagen. Det var jag tvingade att ställa upp på och några extra pengar för det fick jag inte.

Som vi tidigare har berättat ställer Arbetsförmedlingen inga krav på arbetsmiljö eller arbetsrättsliga förhållanden hos de företag som får skattebidrag för att anställa personer som varit arbetslösa länge.

Därför behöver Arbetsförmedlingen inte ta hänsyn till hur nystartsjobbarnas kollega Shahid Badar har det på jobbet.

När Shahid blev anställd som pastasalladspackare på företaget Sunsalat fick han först jobba en vecka gratis för att visa vad han gick för, sen betalades han svart och slutligen fick han ett kontrakt.

Men han förväntades alltid förlänga sina pass utan att få betalt för övertiden, säger han.

Shahid har nu anmält arbetsgivare till Skatteverket eftersom att han misstänker att han undanhåller skattepengar.

– Han måste följa skattesystemets regler, det gäller ju oss lika mycket som alla andra.

Amon Chaudri driver salladsföretaget Sunsalat där Shahid varit anställd och han slår i från sig kritiken från sina tidigare anställda.

– Det finns ingen som jobbar svart, men jag har problem att förklara för folk som kommer för att söka jobb att jag inte vill anställa svart.

Svartarbete förekommer inte menar han och arbetstiden är mellan åtta och fem. Enligt honom är arbetstagarna också försäkrade men han vill inte visa papper på det.

Det största problemet är i hans mening att det är så svårt att hitta anställda som verkligen vill jobba.

– Folk som kommer utomlands ifrån tror att de har kommit till paradiset och att de direkt ska kunna tjäna stora pengar, men så fungerar det ju inte.

Enligt de före detta anställda ska chefen strax efter att vi varit i kontakt med honom ha delat ut arbetskläder och kontrakt till alla på arbetsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista