1 av 2
Peter Mangs under rättegången i Malmö tingsrätt. Foto: Lars Pehrson / Scanpix.
2 av 2
Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.
Malmö

Flera anledningar för Mangs att erkänna

Psykiatriker: "Han kanske vill ställa sig in"
1:42 min

Efter att i flera år ha nekat har nu den dömda dubbelmördaren Peter Mangs erkänt ett av de två mord han mot sitt tidigare nekande dömts för. Under en intervju med Sydsvenskan erkände han mordet mot Trez West Persson i oktober 2009. En av anledningarna kan vara att han har problem med fängelsepersonalen.

– Han kanske har problem med fängelsepersonalen och vill ställa sig in. Ibland förväntar sig personalen inom rättspsykiatrin och fängelse att folk ska erkänna innan de får rätt till hjälp med sina problem, det kan ju vara ett skäl, det kan också vara att han tycker det är lägligt att göra sig intressant, säger psykiatrikern och experten på gärningsmannaprofiler, Ulf Åsgård.

Efter att Peter Mangs i både tings- och hovrätten ha nekat och varit väldigt fåordig under förhör om mordet och mordförsöket i oktober 2009 valde har han under en intervju med Sydsvenskan att erkänna att det var han som sköt och mördade Trez West Persson och skadade hennes vän.

Ett ljud som går att höra på tidningens hemsida.

Den 25 april i år dömde hovrätten i Malmö Peter Mangs till livstidsfängelse två mord och åtta mordförsök.

Han friades för ett mord och fem mordförsök, men hovrättens ordförande i målet, Lars Göran Abelson, menade att mycket talade för att Peter Mangs var skyldig även till de brotten.

Enligt Sven Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund, får inte ett mordåtal stå och falla med ett erkännande och därför är det svårbedömt vad som skulle hända om Peter Mangs börjar erkänna brott han friats från.

- Juridiskt sett kan man säga att det har ingen betydelse alls. Processuellt är han dömd och har fått påföljden livstid.

Ulf Åsgård jämför Peter Mangs agerande, att alltså att börja prata efter en tid i fängelset med hur lasermannen, John Ausonius agerade efter att han dömts.

- Också lasermannen erkände ju brott han blivit friad från, det tog ett antal år men sedan berättade han.

Jeanette Persson West, Terez mamma, säger till SVT Sydnytt att Peter Mangs erkännande kom som en total överraskning. Hon menar att hans egna erkännande betyder jättemycket.

– Domen är samhällets sätt att säga att han gjort det, genom bevisning, men när han nu själv säger att han gjort det blir det personligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".