För Marianne Kirsebom, som inte ser att köra bil längre, betyder fredagsturerna till mataffären mycket. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
Höganäs

Fredagsturen gör att hon kan bo kvar

2:35 min

Att bo kvar ute på landet när man blivit gammal, kan ofta vara svårt eller rent av omöjligt. Men på Ica i Brunnby utanför Höganäs så underlättar man för de äldre att kunna bo kvar.  De får gratis skjuts till och från affären, när de inte längre kan ta sig dit själva.

Ända sedan 80-talet har man på ICA-affären i Brunnby åkt och hämtat de pensionärer i Kullabygden som inte klarar att ta sig till affären på egen hand.

- Det är en chans för de äldre att bo kvar. Bussarna går ju inte så ofta, och det är ju inte så lätt när man är äldre att lyfta mjölk och grejer, säger affärsägaren Tina.

- Man blir lugn och man kan klara sig själv och blir tacksam för det, sammanfattar Irma Marcus, som bor i byn Skäret och som har hängt med på fredagsturerna i många år.

Väninnan Marianne Kirsebom instämmer:

- Jag har ju kört bil i väldigt många år, men har avstått eftersom jag tycker att jag börjar bli för gammal. Detta betyder mycket för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista