1 av 2
Släktingar och vänner hjälper personalen att hålla sexköparna borta. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Karin Grip / Scanpix
Kristianstad

Sextrakasserier vardag för thaimassörer

1:37 min

Sexuella trakasserier från hundratals män under flera års tid. Dagliga telefonsamtal, oönskade besök och sms. Det är vardagen för många kvinnor som arbetar med thaimassage. Nittaya Engström i Kristianstad funderar på att lägga ner sin mottagning om inte trakasserierna upphör.

– Det kommer fem-tio stycken per dag. De frågar om intim massage och pekar mellan benen, säger Nittaya Engström.

Nittaya har drivit massagesalong i snart fem år. Från början i Perstorp, men efter sex månader flyttade hon företaget till Kristianstad på grund av att hon blev nedringd av män som ville köpa sex.  Men trakasserierna har fortsatt: Dagligen mottar personalen telefonsamtal och sms av sexuell karaktär. Män kommer in i och frågar efter erotiskt massage.

– En gång var de fyra stycken som kom in och tjatade. Man blir rädd förstås, men jag öppnade dörren och sa åt dom att försvinna härifrån. Det gjorde de, men efter tre-fyra veckor kommer de tillbaka igen.

När Sveriges Radio besöker salongen på förmiddagen har de redan haft en kund som frågat efter en ”happy ending”. Av en rundringning bland tio massagesalonger i Kristianstad har alla kvinnliga massörer i någon  haft erfarenheter av män om vill köpa sex, men bara på telefon.

– De flesta samtalen kom när jag var nyöppnad, men efter en tio stycken någonting så ebbade det ut, det verkar som att de förstod att jag inte säljer sex, säger en kvinnlig massör på telefon.

De mer aggressiva sexköparna verkar uteslutande drabba thailändska massörer i kommunen. På Nittayas salong har de fått lägga ut badshorts i anslutning till massagerummen, eftersom många män oombett klär av sig nakna. När personalen instisterar på att de ska klä på sig blir vissa män upprörda och lämnar salongen.

– De brukar säga att man kan köpa vad som helst i Thailand, och att de "vet vad jag håller på med här". De tror mig inte när jag säger att jag inte säljer sex.

Föreställningen om att thaimassagesalonger är förtäckta bordeller är utbredd och drabbar många thaimassörer. Men det finns också fall där bordellverksamhet på thaimassagesalonger upptäckts. I en granskning som Kalla Fakta gjorde 2011 hittade man åtta salonger i Stockholm som erbjöd sex, och när Sydsvenskan gjorde en rundringning bland salonger i Malmö hittade man fem salonger som på telefon erbjöd "happy endings".

Det finns däremot ungefär 400 thaimassagesalonger i Sverige, och någon kartläggning över problemet finns inte. Varken Skånepolisen eller Rikskriminalpolisen kan svara på hur vanligt sexförsäljning på thaisalonger är.

Nittayas telefon plingar till. Hon läser smset och håller sedan upp telefonen: En man från ett okänt nummer undrar om hon kan komma till ett hotell i Hässleholm och ge honom ”massage” - avslutar med flirtsmiley.

– Man blir väldigt trött. En gång sa jag att absolut, jag kan erbjuda de tjänster du vill ha. Med kniv. Det kommer gå jättefort, vi kan lösa ditt sexproblem på en sekund. Han sprang härifrån, säger Nittaya Engström.

Nittaya och hennes personal är inte ensamma. Den senaste veckan har ETC Malmö och Sydsvenskan berättat om flera thaimassörer i Malmö som har samma problem, där har nu  kommunen tillsatt en uppsökande projektgrupp som ska hjälpa kvinnorna. En undersökning som P4 Jämtland gjort visar att samma problem finns i Östersund, där thaimassörer lagt ner sina verksamheter eller övergått till att bara massera kvinnor.

I Kristianstad har Nittaya fått vända sig till vänner och familj för att få hjälp. På fritiden och under semestrar håller maken och sonen vakt i salongen.

– Min son brukar sitta här i entrén, och min man får aldrig någon semester. Han måste sitta här och vakta, säger Nittaya Engström.

Läs mer:

Joachim Sundell

Joachim Sundell, reporter. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

044-7751283
joachim.sundell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista