Periodvis har omkring 100 flyktingar tältat på Oranienplatz i Berlin. I det här tältet sover 20 män. Monika Herrmann, Kurt Wansner, Ahmed och Dagmar Pohle.
Berlin

Flyktingström till Tyskland skapar oro

1:42 min

Inbördeskriget i Syrien och oroligheter i Nordafrika har lett till ökade flyktingströmmar under det gångna året. Till Tyskland kommer fler flyktingar än på många år. I Berlin, dit många söker sig, har det orsakat konflikter och oro för en upprepning av våldsamheterna på 90-talet.

– Nein zum Heim, nej till hemmet, skanderar demonstranter i stadsdelen Hellersdorf utanför en skola som har gjorts om till flyktingförläggning. Här finns plats för upp till 400 asylsökande och hit väntas framför allt människor på flykt undan inbördeskriget i Syrien. Men på grund av invånarnas protester, har ännu ingen kunnat flytta in.

– Vi är bara 200 som bor på den här gatan och nu ska 400 flytta in. Ingen har frågat oss. Det blev bara bestämt, säger fru Nedef, som bor tvärs över gatan från skolan. Hon är orolig för vad som ska hända här, säger hon.

– Jag är rädd att det som hände i Rostock också ska hända hos oss, säger hon och syftar på de våldsamma attackerna mot flyktingar sommaren 1992. En förläggning stacks i brand och de inlåsta vietnameserna kämpade för livet medan jublande människomassor såg på och spärrade vägen för brandmännen.

De starka reaktionerna har också skrämt stadsdelens borgmästare.

– Att nynazister skulle gå fram så hårt och i praktiken ockupera ett informationsmöte nyligen, överraskade Dagmar Pohle, trots att högerextremister har ett starkt stöd i området.

Flyktingströmmen till Tyskland är den största på tio år. Man räknar med minst 100.000 asylsökande innan året är slut. I Berlin råder en akut brist på förläggningar och trycket växer nu på stadsdelar som Hellersdorf, som hittills har tagit emot minst antal flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista