Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Foto: Christine Olsson/Scanpix
Malmö

Arbetsmarknadsministern lägger ansvaret på de anställda

1:14 min

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström ser inga problem med att Arbetsförmedlingen inte har någon skyldighet att kontrollera arbetsförhållanden på företag som får skattepengar för att anställa nystartsjobbare.

Före detta anställda på ett Malmöföretag som tar emot nystartsjobbare vittnar om allvarliga brister i arbetsmiljön och att de anställda fick svarta löner. Det har vi kunnat berätta i en rad inslag i veckan.

Men arbetsmarknadsministern menar att det inte är Arbetsförmedlingens ansvar att kontrollera arbetsförhållandena på de arbetsplatser som tar emot nystartsjobbare. Detta trots att jobben delvis finansieras med skattepengar.

– När man kommer till arbetsgivaren får man själv ta reda på vilka villkor som gäller, vilken lön, vilka arbetstider som finns. Och också kontakta sitt fackförbund om det är något som inte fungerar som det ska, säger Hillevi Engström.

Hillevi Engström menar att de kontroller som görs av arbetsgivarna idag är tillräckliga och ser inget behov av att utöka Arbetsförmedlingens kontroller.

– Vi tycker att det är viktigt att de här personerna kommer in i arbete. Därför får arbetsgivaren en sänkning av arbetsgivaravgiften. Det enda Arbetsförmedlingen intygar är att man antingen är nyanländ tll Sverige, har varit långtidsarbetslös, suttit i fängelse en viss period eller har haft ekonomiskt bistånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista